Plant u een trektocht van 1 of meerdere dagen?
Hebt u al goed nagedacht over uw reisweg?
Hierbij enkele tips voor verwoede trekkers…

Informatie en documentatie

Zoek alle nuttige informatie omtrent uw trektocht

 • op het internet,
 • via wandel- en topografische gidsen, 
 • en zoek commentaar en ervaringen op van andere trekkers op forums en blogs. 

Neem uw tijd om elk detail te overwegen en aarzel niet om uw plannen indien nodig te wijzigen in functie van de resultaten van uw opzoekingen.

Denk vooral aan volgende punten

 • Het vertrek- en aankomstpunt moeten nauwkeurig gekozen worden.
 • Als de wandeling geen lus vormt: voorzie het middel om vanuit uw aankomstpunt terug te keren (voorzie een transportmiddel of spreek af met een persoon die u komt oppikken, zorg voor een mogelijke terugkeer via autostop, …).
 • Stippel elke dagtocht uit op basis van de plaatsen die absoluut moeten vermeden of gezien worden en stel u volgende vragen: hoe keer ik terug naar mijn vertrekpunt?, hoelang zal de wandeltocht duren?, waar kunnen we overnachten (kampeerplaats, “gîtes”, jeugdherbergen, …)?, zijn de overnachtingsmogelijkheden open?, moet er gereserveerd worden?
 • Voorzie voor reizen van meerdere dagen waar u aan levensmiddelen  kunt geraken. 
 • Ga de moeilijkheidsgraad na van de gekozen wandelroute: de afstand die moet afgelegd worden, de topografie en het type terrein dat u zal doorkruisen. Gedetailleerde kaarten en gespecialiseerde gidsen kunnen u hierover veel informatie geven.
  Vergeet niet dat, indien de afstand lang is of indien u autonoom op trektocht gaat, uw zak des te zwaarder zal zijn.
  Aarzel niet om uw plannen te wijzigen indien de moeilijkheidsgraad te hoog blijkt te zijn: de wandeling moet immers een aangename ervaring blijven. 
 • De timing is eveneens belangrijk. Bepaal uw uurroosters (uur van opstaan, vertrek, haltes, aankomsttijd). Voor een ervaren trekker bedraagt een gemiddelde wandeldag een 7-tal uren. Het is eveneens beter om ‘s morgens vroeg te vertrekken dan zich op het einde van de dag te haasten om de aankomstplek te bereiken.
 • Informeer u inzake de weersverwachtingen (hoelang blijft het klaar?, hoe hoog staan de waterlopen?, wat is de sneeuwhoogte?, hoe sterk is de zonneschijn?, …).
  In regio’s van de wereld die dicht bij de evenaar gelegen zijn, gaat de zon heel snel onder. Laat u dus niet verrassen.
  Wees aandachtig voor mogelijke plotse weersschommelingen in functie van het weer en de plek waar u zich bevindt. Indien de omstandigheden gevaarlijk worden (onweders, dichte mist, storm), denkt u vooreerst aan uw eigen veiligheid en is het beter de tocht uit te stellen of zich in veiligheid te brengen. 
 • Leef de plaatselijke reglementeringen en de wellevendheid na: informeer u over de plaatselijke regels, het respect van fauna en flora, gemeentelijke reglementen of specifieke reglementen van de bezochte wild- of natuurparken (oa  omtrent de kampeerplaats, de toelating om een kampvuur te maken, het gebruik van een gasvuur, de afval, de veiligheid of zelfs regels die verband houden met “de ontlasting” in de vrije natuur).
  Elk jaar worden tientallen grote bosbranden veroorzaakt door kampvuren die slecht gedoofd zijn. Indien u er verantwoordelijk voor gesteld wordt, kan u dit zuur opbreken! 
 • Voor uw veiligheid: informeer een contactpersoon die niet deelneemt aan de tocht over uw reisplannen, uw vertrek- en aankomstplaats, het tijdstip van de aankomst en uw gevolgde reisweg, zodat eventuele hulpdiensten u gemakkelijker kunnen vinden.  

Laatste tips

 • De beste voorbereidingen zullen u nooit behoeden van onvoorziene omstandigheden.
  Maak dus en “Plan B” op met het antwoord op volgende vragen: wat indien het weer plots verslechtert ?, indien iemand gekwetst wordt?, indien een deelnemer onderweg niet meer wenst mee te stappen?, indien u verloren loopt of indien het materiaal kapot gaat?
  Aarzel niet om aan de ergste scenario’s te denken.
 • Vergeet niet een goede reisbijstandsverzekering af te sluiten.
 • Laat u niet bijten door teken!

Bron: Europ Assistance